Sıcak yaz günlerinde en sık kullandığımız aksesuarların başında güneş gözlükleri geliyor. Yoğun güneş ışığından gözlerimiz koruyan güneş gözlükleri, kıyafetlerimizi tamamlıyor ve şıklığımıza şıklık katıyor. Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmek gerektiği hakkında faydalı fikirler yazımızda sizi bekliyor...
Güneş gözlüğü alışverişlerinde çoğu zaman ürünlerin estetik özellikleri ve fiyatları öne çıkıyor, diğer niteliklerine pek dikkat edilmiyor. Oysa güneş gözlüklerinin esas işlevi, gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korumaktır. Ve bu işlevi ancak UV filtreli güneş gözlükleri gerçekleştirebilir. Diğer ürünler ne kadar şık ve zarif görünürse görünsün, bu esas işlevi yerine getirmekten uzaktır. Yoğun miktarda UV ışını, gözlerde bağ dokusunun zarar görmesine ve korneada ağrılı yanıklar oluşmasına yol açmakta. Üstelik, UV filitresi olmayan güneş gözlükleriyle yoğun güneş ışığına maruz kullanıcıların göz sağlığı güneş gözlüğü kullanmayanlara oranla daha hızlı şekilde bozulmakta.
Güneş gözlüklerinde UV filtresi için bazı değerler çok önemli. Ortalama UV400'lük güneş gözlükleri, yaz aylarında günlük kullanım için uygun özelliktedir. Bahar ve kış aylarında güneş gözlükleri için UV200'lük ürünleri tercih edebilirsiniz. Fakat deniz kenarı ya da plaj gibi yoğun güneş alan yerlerde uzun süre geçirecekseniz UV600 ve üzeri ürünleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Aksi durunlarda, gözlerinizi UV ışınlarından yeterince koruyamazsınız. Bu konularda herhangi bir sorun yaşamamak için, ürünün sertifikasının ve özel etiketinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Sertifikalı gözlükler orjinal olup güvenlik kontrolünden geçirildikleri için doğru bir seçimdir.
Güneş gözlüklerinde kullanılan materyallerin niteliği, güneş gözlüğünüzün fiyatını ve kullanım ömrünü doğrudan etkiliyor. Fakat pahalı ürünlerin uzun süre dayanıklı olacağını düşünmemek lazım. Çünkü aynı materyallerden üretilen güneş gözlüklerinin marka farkından dolayı fiyatlarınının değiştiğini görmekteyiz. Üstelik, saplarda veya çerçevesinde kaliteli materyallerin kullanıldığı bazı güneş gözlüklerinde kalitesiz cam kaplamalara rastlanılabiliyor. Dolayısıyla, ürünün yalnızca sapının veya çerçevesinin değil tüm bileşenlerinin dayanıklı ve sağlam olmasına dikkat etmelisiniz.
Seçeceğiniz ürün hangi markanın hangi modeli olursa olsun, özel etiketinde AB direktiflerine uygunluğu ifade eden CE işaretinin olup olmadığına bakmalısınız. Nitekim bu işaret, üründe kullanılan tüm materyallerin sağlık açısından uygun ve dayanıklı olduğunu ifade ediyor. Kaldı ki, 1 Temmuz 1995 tarihinden itibaren üzerinde CE işareti bulunmayan ürünlerin AB sınırları içinde alım - satımın yapılması yasaktır. Taklit ürünlerde herhangi bir kayba uğramamak için, alışverişinizi güvenilir yerlerden yapmalısınız. Ve tabii, güneş gözlüğünüzü saklayacağınız gözlük kabının da dayanıklı ve sağlam materyallerden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Güneş gözlükleri, farklı yüz tiplerine uygun olmak üzere değişik modellere sahip. Almak istediğiniz ürünün UV filtresine sahip olması ve dayanıklı materyallerden üretilmesi yeterli değildir.Ne kadar şık ve zarif görünürse görünsün, kendi yüz şeklinize uygun olmayan ürünleri uzun süre keyifli bir şekilde kullanamazsınız. Örneğin ince bir yüzünüz varsa kalın bir güneş gözlüğünü, geniş bir yüzünüz varsa ince bir güneş gözlüğünü tercih etmemenizde yarar var. Bu bakımdan, seçeceğiniz güneş gözlüğünün boyurları da üretildiği materyalin niteliği, cam özellikleri ve çeşitleri kadar önemlidir.
Yüzünüzün genişliğine göre güneş gözlüğünüz, olması gerekenden ne fazla büyük, ne de fazla küçük olmalı. Aksi durumda yüzünüz olduğundan daha küçük veya daha büyük görünebilir ve bu durum sizi mutsuz edebilir. Bu konuda kritik sınır, gözlük camlarının kaşlarınızla aynı hizada olup olmadığını ve yanaklarınıza değip değmediğidir. Camlar eğer kaşlarınızı kapatıyor ve yanaklarınıza değiyorsa, bu modelleri tercih etmemelisiniz. Burun yapınız eğer kemerliyse, geniş saplı ve kalın güneş gözlükleri sizin için daha uygun olabilir.
Genel olarak ifade etmek gerekirse, yuvarlak yüzler için köşeli çerçeveye sahip güneş gözlüleri daha uygundur. Gözlük sapının ise kalın olmasında yarar var. Çünkü bu ürünler, yuvarlak yüzleri daha uzun ve güzel göstermekte. Yuvarlak yüzlerde yuvarlak çerçeveli güneş gözlükleri pek hoş durmuyor. Oval yüzlerde ise daha geniş bir ürün yelpazesi denenebilir. Fakat, ürünlerin büyük ya da küçük olmamasına dikkat etmek gerekir. Köşeli yüzlerde ise yuvarlak çerçeveli güneş gözlükleri daha şık duruyor. Ancak, gözlük sapının inece seçilmesinde yarar var. Üçgen yüzler içinse alt çerçevesi olmayan güneş gözlükleri daha uyundur.
Güneş gözlüklerinde renk seçimi konusunda daha çok siyah ve kahve tonları öne çıksa da farklı markaların değişik renklerde birbirinden güzel güneş gözlüğünü bulmak mümkün. Bunlar içinde bir tercih yaparken, güneş gözlüğünüzün kıyafetlerinizle renk uyumu sağlamasından çok, bu ürünleri kullanacağınız ortamlarda herhangi bir sorunu yol açmamasına dikkat etmelisiniz. Nitekim, güneş gözlüklerinin ışığı geçirme oranı ve emme miktarı camlarda kullanılan renklere göre değişmektedir.
Örneğin, plaj veya karlı arazi gibi çok aydınlık ortamlarda emilim değeri %80'in üzerinde siyah renkli güneş gözlükleri daha uygundur. Trafikte ise renkli güneş gözlükleri bazı sorunlara yol açabilmekte. Özellikle de sarı ve pembe tonlarının kullanıldığı güneş gözlüğü camlarıdan kırılarak gözünüze gelen ışık, araç kullanırken görüş yeteneğinizi ciddi anlamda kısıtlayabilir. Oysa kahve ve füme tonları, çevredeki renklerin en az hatayla algılanmasını sağlamaktadır. Renkli güneş gözlükleri konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmamak için, renk saptırması en az ürünleri tercih etmeli ve kısa aralıklarla farklı renkte güneş gözlükleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Almak istediğiniz güneş gözlüğünün yukarıdaki tüm kriterlere uygun olduğundan eminseniz, son olarak kendi tarzınıza uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Örneğin, klasik giyimi tercih ediyorsanız sportif güneş gözlükleri sizin için pek uygun olmayacaktır. Altıgen güneş gözlükleri, takım elbiseleri güzel bir şekilde tamaladığını dikkate alın 🙂 Güneş gözlüğü seçiminizi yılın trendleri içinde yapmak isterseniz, kemik güneş gözlüklerini ilk sırada değerlendirebilirsiniz.